Met deze 10 tips is energie besparen simpel!

By 17 februari 2021Energie
10 tips energie besparen

Energie besparen wil iedereen wel. Doe je het niet voor het klimaat, dan doe je het wel voor je eigen portemonnee. Energie besparen is iets wat je het hele jaar door kunt doen. In de zomer koel je je huis af en in de winter warm je het op. Enkel je thermostaat een graadje lager zetten, is zeker niet het enige wat je kunt doen om energie te besparen. Als je wilt weten welke simpele manieren van energie besparen er nog meer zijn, dan ben je bij ons op de goede plek. 10 tips om energie te besparen, zowel in de winter als in de zomer.

  1. Kleed je in de koudere maanden lekker warm

Kleed je samen met je gezin of huisgenoten lekker warm aan in de winter. Doe een lekker warme trui aan met dikke sokken. Je kunt natuurlijk ook die heerlijk comfortabele onesie aandoen, die je al maanden in de kast hebt liggen. Je thermostaat kan hiermee direct wat lager, wat kosten bespaart.

  1. Gebruik je verwarming efficiënt

Efficiënt gebruikmaken van je verwarming is een goede manier van energie besparen. Zet je verwarming alleen aan als je er ook gebruik van maakt. Zijn de kinderen naar school en werk je die dag niet thuis? Zet je verwarming uit. De verwarming een uur voordat je gaat slapen uitzetten is ook een voorbeeld van efficiënter gebruikmaken van de verwarming.

  1. Groen is minder poen

Het gebruik van planten is een bijzondere maar toch efficiënte manier van energie besparen. Planten kunnen binnen de lucht zuiveren en verkoelen in de warmere maanden van het jaar. Buiten kunnen ze ook van belang zijn. Groene dakbedekking en begroeiing langs de gevel zorgen ook voor energiebesparing.

  1. Kaats het terug

Reflecterende folie kan goed gebruikt worden om warmte terug te stralen naar je kamer in plaats van naar de muren en ramen. Plaats dus wat reflecterende folie achter de radiatoren en zorg dat je geen banken of gordijnen voor je radiatoren neerzet.

  1. Gebruik tochtstrippen op meer dan alleen kieren

Het is wel bekend dat het dichten van kieren met tochtstrippen een goede manier is om energie te besparen. Maar denk eens verder. Door ramen, buitenmuren en de brievenbus ook van tochtstrippen te voorzien bespaar je nog meer energie.

  1. Gebruik je apparaten efficiënt

Wat geldt voor je verwarming geldt natuurlijk ook voor je apparaten; zet ze alleen aan als je ze ook echt gebruikt. Als je ‘s avonds gaat slapen, zorg dat je alle lichten uitdoet en vooral ook alle apparaten volledig uitzet. Zet ze niet op stand-by! Dit is de volgende ochtend misschien wat extra moeite, maar het kan wel veel geld schelen op de energierekening.

  1. Isoleer je leidingen

Tijdens het douchen of ander gebruik van warm water stroomt er warm water door je warmwaterleidingen. Je kunt deze leidingen goed isoleren door schuimrubberen hoesjes te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat en je energie bespaart. Het simpelweg korter en minder warm douchen is natuurlijk ook een goede manier om energie te besparen.

  1. Kosteloos was drogen

Zorg dat je de schone was uit de wasmachine zeker in de warmere maanden van het jaar buiten, of door middel van een wasrek, laat drogen. Dit bespaart natuurlijk veel energie aangezien je de droger niet hoeft te laten draaien.

  1. Gebruik energiezuinige apparaten

Het gebruik van energiezuinige apparaten kan heel breed zijn. Neem in het maken van de keuze voor een nieuwe wasmachine of tv het energiegebruik van het apparaat mee. Ga dan eerder voor energiezuinige A+++ apparaten. Ook is het vervangen van gloeilampen door ledlampen een goede manier om energie te besparen. Dit zijn vaak kleine investeringen die je nu maakt, maar zich later weer terugbetalen.

  1. Gebruik je gordijnen voor meer dan privacy

Gordijnen houden niet alleen nieuwsgierige voorbijgangers buiten je woonkamer, maar ze houden ook warmte vast. Het dichthouden van je gordijnen werkt uitstekend om warmte vast te houden en te zorgen voor wat extra isolatie. In de koudere maanden werkt het openhouden van je gordijnen ook om wat extra warmte van de zon mee te pakken.

Leave a Reply

Call Now Button