
Adem in, adem uit. De lucht in je huis moet kunnen stromen en vers en gezond blijven. Een goede ventilatie is daarin natuurlijk belangrijk. Soms is het openzetten van een raam al genoeg, maar in andere gevallen kan een slechte luchtkwaliteit schadelijk zijn voor zowel jou als jouw woning. Wanneer weet je of je woning voldoende geventileerd is? En wat kun je doen aan een slechte ventilatie?
De gevolgen van slechte ventilatie
Een niet goed geventileerde ruimte kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Denk hierbij aan luchtwegklachten, hoofdpijn, duizeligheid, irritaties aan de ogen en in sommige gevallen leidt het zelfs tot een vermindering van de longfuncties. Deze gezondheidsklachten hebben verschillende redenen die allemaal te herleiden zijn naar een slechte ventilatie. Zo kunnen er schadelijke gassen in het huis blijven hangen zoals koolmonoxide, stikstofdioxide en radongas. Dit laatste zorgt jaarlijks voor een paar honderd gevallen van longkanker[1]. Andere luchtwegklachten, zoals hoesten en niezen, kunnen ontstaan door een te hoog luchtvochtigheidsgehalte. Een te hoge luchtvochtigheid kan daarnaast ook nog leiden tot schimmel en materiaalrot. Zeker in ruimten waar wasgoed opgehangen wordt, maar ook in de keuken en de badkamer.
Meten is weten
Een goede manier om te kijken of je genoeg ventileert is door een meter te gebruiken. Een goede binnenlucht moet, volgens de Nederlandse regelgeving, onder de 1000 parts per million (ppm) bevatten[2]. Met een hygrometer kun je ook de relatieve luchtvochtigheid meten. Deze zou idealiter tussen de 40% en 60% moeten liggen.[3] Als één van deze waarden te hoog is, is de ventilatie in je huis onvoldoende.
Tips voor een betere ventilatie
Huizen worden steeds beter geïsoleerd, ontsnappingsroutes van warme lucht worden geminimaliseerd. Dit is natuurlijk goed voor de energierekening maar vermindert ook de ventilatie. Ventilatie is erg belangrijk en moet daarom niet gezien worden als energieverspilling. Een paar tips:
- Zorg voor een constante aanvoer van frisse lucht. Tijdelijk luchten is niet genoeg, aangezien de vervuilde lucht zich gewoon weer ophoopt als de ramen dicht zijn. Constante ventilatie is noodzakelijk en kan al gedaan worden door bijvoorbeeld ventilatieroosters en klepraampjes open te houden.
- Extra ventilatie is nodig tijdens koken, douchen en als het druk is in je huis. Zet de ventilatiebox op een hogere stand in deze gevallen of zet een extra raam open.
- Als je mechanische of balansventilatie hebt is het belangrijk om die goed te onderhouden. Maak de roosters zelf één keer per jaar schoon en laat onze servicemonteur ieder jaar de ventilatiebox en de WTW-unit (balansventilator) onderhouden.
Mechanische ventilatie voor een perfecte vochtbalans
Een goede aanvulling is om mechanische ventilatie te installeren in je huis. Enkele voordelen van mechanische ventilatie ten opzichte van natuurlijke ventilatie zijn:
- Mechanische ventilatie zorgt voor permanente ventilatie, er is 24/7 verse lucht in je woning.
- Mechanische ventilatie zorgt voor een perfecte vochtbalans in je huis.
- Mechanische ventilatie kan warmte terugwinnen, de afgevoerde lucht verwarmt de ingevoerde lucht. Hierdoor is er nooit een koude tocht in je huis.
- Mechanische ventilatie is instelbaar. Je kunt zelf bepalen op welke stand je de machine zet.
Nadelen van een mechanische installatie:
- Bij verkeerd of achterstallig onderhoud kan de lucht niet altijd schoon en onvervuild zijn.
Wil je persoonlijk advies op het gebied van mechanische ventilatie? Neem contact met ons op en wij lichten het graag toe.
Recente reacties