Heb jij een goed werkende rookgasafvoer?

rookgasafvoer

“Rookgasafvoer, wat is dat?” zul je vast denken. Waarschijnlijk heb je er nog nooit eerder over nagedacht. Toch is het heel belangrijk om te weten of jouw rookgasafvoer goed werkt. In dit korte artikel leggen we je uit wat het is én waarom het belangrijk is.

Wat is een rookgasafvoer?

Jouw cv-ketel verbrandt gas om je huis te verwarmen. Bij deze verbranding komt rook vrij. Deze rook is natuurlijk niet fijn om in je huis te hebben. Daarom zorgt een pijp, de rookgasafvoer, dat de rook naar buiten wordt afgevoerd. Vaak kun je het uiteinde van deze afvoer zien op de daken van huizen. Deze pijp loopt bij oudere huizen vaak verticaal van de cv-ketel naar het dak, maar bij modernere huizen juist horizontaal naar de muur.

Rookgasafvoeren kunnen tussen woningsoorten nog wel wat van elkaar verschillen. Zo worden rookgasafvoerbuizen bij flats en appartementen vaak gecombineerd. Je ziet op de daken van deze gebouwen vaak afvoerinstallaties per blok staan. Een vereniging van eigenaren (VvE) is verantwoordelijk voor deze installaties.

Waarom is een rookgasafvoer levensbelangrijk?

Misschien heb je in het nieuws wel eens gehoord over koolstofmonoxidevergiftiging. Hierbij ademt iemand het gevaarlijke gas koolstofmonoxide in waardoor de zuurstofopname bemoeilijkt wordt. Zonder iets door te hebben stikt deze persoon. Het gas is namelijk kleurloos en geurloos en dús levensgevaarlijk. Bij 46% van deze vergiftigingen wordt dit veroorzaakt door een slecht werkende rookgasafvoer.[1]

Normaal gesproken produceert een cv-ketel geen koolstofmonoxide. Maar koolstofmonoxide kan vrijkomen wanneer er geen goede luchtstroming is. Als dit gebeurt wil je natuurlijk niet dat dit gas in je huis komt. Een rookgasafvoer zorgt ervoor dat dit niet gebeurt en daarom is deze dus zo belangrijk. Zonder een goed werkende afvoer kan het levensgevaarlijke gas in je huis blijven hangen.

Hoe weet ik of mijn rookgasafvoer goed werkt?

Een cv-ketelmonteur kijkt bij elk onderhoud of de afvoer nog goed werkt. Toch is het slim om zelf minstens een keer per jaar te kijken of je afvoer verstopt is of niet. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door buiten te kijken of de pijp verstopt is met bijvoorbeeld bladeren of takken. Ook kun je kijken of er witte vlekken op de pijp te zien zijn. Ten slotte kun je ook een koolstofmonoxide-alarm kopen. Mocht je rookgasafvoer inderdaad verstopt zijn dan moet je de cv-ketel meteen uitzetten. Neem contact met ons op om het probleem voor je op te lossen.

[1] https://www.onderzoeksraad.nl/nl/page/6936/helft-ongevallen-koolmonoxide-bij-cv-installaties

Call Now Button