Heb jij een goed werkende rookgasafvoer?

rookgasafvoer

“Rookgasafvoer, wat is dat?” zul je vast denken. Waarschijnlijk heb je er nog nooit eerder over nagedacht. Toch is het heel belangrijk om te weten of jouw rookgasafvoer goed werkt. In dit korte artikel leggen we je uit wat het is en waarom het belangrijk is.

Wat is een rookgasafvoer?

Jouw cv-ketel verbrandt gas om je huis te verwarmen. Bij deze verbranding komen rookgassen vrij. Deze gassen zijn natuurlijk niet fijn om in je huis te hebben. Daarom zorgt een rookgasdaktoevoer en het rookgasafvoerkanaal, dat deze gassen naar buiten worden afgevoerd. Vaak kun je het uiteinde van deze afvoer zien op de daken van huizen. Deze rookgasafvoerkanalen lopen verticaal van de cv-ketel naar het dak of buiten.

Rookgasafvoeren kunnen tussen woningsoorten nog wel wat van elkaar verschillen. Zo worden rookgasafvoerkanalen bij flats en appartementen vaak gecombineerd. Je ziet op de daken van deze gebouwen vaak afvoerinstallaties per blok staan. Een vereniging van eigenaren (VvE) is verantwoordelijk voor deze kanalen.

Waarom is een rookgasafvoer levensbelangrijk?

Misschien heb je in het nieuws wel eens gehoord over koolstofmonoxidevergiftiging. Hierbij ademt iemand het gevaarlijke gas koolstofmonoxide in waardoor de zuurstofopname bemoeilijkt wordt. Zonder iets door te hebben stikt deze persoon. Het gas is namelijk kleurloos en geurloos en dús levensgevaarlijk. Bij 46% van deze vergiftigingen wordt dit veroorzaakt door een slecht werkende rookgasafvoer.[1]

Bij goed onderhoud produceert een cv-ketel geen koolstofmonoxide. Koolstofmonoxide kan onder meer onstaan wanneer er geen goede luchtstroming is. Als dit gebeurt wil je natuurlijk niet dat dit gas in je huis komt. Een rookgasafvoer zorgt ervoor dat dit niet gebeurt en daarom is deze dus zo belangrijk. Zonder een goed werkende afvoer kan het levensgevaarlijke gas in je huis terechtkomen door bijvoorbeeld rookgasterugslag.

Hoe weet ik of mijn rookgasafvoer goed werkt?

Een cv-servicemonteur kijkt bij elk onderhoud of de afvoer nog goed werkt. Toch is het slim om zelf minstens een keer per jaar je rookgasafvoer te inspecteren op breuk en dergelijke. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door buiten te controleren of de rookgasdoorvoer de rookgassen nog vrij kan uitblazen en de lucht vrij kan aanzuigen. Ten slotte kun je voor je veiligheid ook een koolstofmonoxide-melder aanschaffen. Mocht deze melder afgaan dan moet je de cv-ketel meteen uitzetten. Vervang regelmatig de batterijen van je melder. Neem contact met ons op om het probleem voor je op te lossen.

[1] https://www.onderzoeksraad.nl/nl/page/6936/helft-ongevallen-koolmonoxide-bij-cv-installaties

Call Now Button