In 2023 start de salderingsafbouw; wat gaat er gebeuren?

By 16 mei 2022Energie
Salderingsregeling zonnepanelen

Sinds 2004 wordt iedereen aangemoedigd om zonnepanelen te nemen met de salderingsregeling. Mede door deze regeling is Nederland nu koploper in Europa met de meeste zonnepanelen per inwoner.[1] Zonnestroom wordt nu zo populair dat de regeling te duur wordt voor de overheid. Daarom wil zij vanaf 1 januari 2023 de salderingsregeling gaan afbouwen. Wij zijn momenteel geen leverancier van zonnepanelen, maar omdat wij regelmatig vragen krijgen over de salderingsregeling vertellen we er graag meer over in dit artikel. Houd de actualiteiten in de gaten voor eventuele wijzigingen die er gaande zijn.

Hoe werkt salderen op dit moment?

In de zomer produceren zonnepanelen vaak meer energie dan dat je nodig hebt. Die energie wordt dan teruggeleverd aan het net. Vervolgens wordt dit overschot aan energie verrekend met je overige energiegebruik van het net: salderen. Zo gebruik je eigenlijk die zonne-energie op een later moment wanneer je panelen minder energie produceren dan dat je gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de avond of de winter. Dit is financieel enorm aantrekkelijk omdat je energiekosten hierdoor enorm dalen. Hiermee verdien je vaak je panelen na 5-10 jaar al terug.

Hoe werkt het straks?

Vanaf 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling stapsgewijs afgebouwd. In onderstaande tabel zie je hoeveel procent van je opgewekte energie je in elk jaar nog mag laten salderen.

2022 100%
2023 91%
2024 82%
2025 73%
2026 64%
2027 55%
2028 46%
2029 37%
2030 28%
2031 0%

Je ziet dat elk jaar tot 2030 er 9% minder gesaldeerd mag worden. Volgend jaar mag je dus nog maar 91% procent laten salderen. Daarna zal de salderingsregeling niet meer bestaan. Je kunt dan wel nog steeds energie ongesaldeerd terugleveren aan het net en daar een vergoeding voor krijgen.

Is het nu niet meer slim om zonnepanelen aan te schaffen?

Je denkt nu misschien: “Waarom zou ik nu nog zonnepanelen willen nemen?” Dat is een terechte vraag waar gelukkig wel antwoorden voor zijn. Ten eerste is het pas in 2031 zo dat er niet meer gesaldeerd kan worden. Zo kun je nog steeds in die tijd je zonnepanelen terugverdienen. Ten tweede kun je nog steeds veel besparen door de zonne-energie meer zelf te gebruiken. Bijvoorbeeld door je wasmachine te gebruiken op een zonnig tijdstip. Dan gebruik je minder energie van het net. Tenslotte zijn zonnepanelen natuurlijk ook goed voor het klimaat.

[1] https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i26284/de-harde-cijfers-nederland-heeft-in-europa-meeste-zonnepanelen-per-inwoner

Call Now Button