Opgelet! Rookmelders worden verplicht

By 19 april 2022Nieuws
Rookmelders verplicht

Vanaf 1 juli 2022 worden rookmelders in alle huizen verplicht. Dit was al het geval voor nieuwbouwwoningen sinds 2003, maar straks dus ook voor alle andere woningen.

Waarom worden rookmelders verplicht?

Bij branden wordt vaak gedacht dat de vlammen het gevaarlijkst zijn. Echter zijn het niet de vlammen maar de rook die het gevaarlijkst is. Zo is naar schatting 95% van de brandslachtoffers slachtoffer van de rook die vrijkomt bij een brand[1]. Daarom is het enorm belangrijk dat mensen bij een brand zo min mogelijk rook inademen. Daarbij is de rol van een rookmelder cruciaal.

Als je slaapt kun je namelijk niet de rook van een brand ruiken. Dit is omdat je tijdens je slaap überhaupt niks ruikt. Vlammen maken ook niet veel geluid dus ook daarom is een rookmelder zo belangrijk. Door een rookmelder hebben jij en je medebewoners genoeg tijd om je huis te verlaten. Ook alarmeert je rookmelder je buren die dan ook de kans krijgen om actie te ondernemen. Zeker belangrijk voor flats of rijtjeshuizen.

Waar moeten rookmelders hangen?

Straks is het wettelijk verplicht om een rookmelder te hebben hangen op elke verdieping met een woonruimte. Dus je hoeft er geen te hebben op je rommelzolder, maar het kan nooit kwaad natuurlijk. Ook worden rookmelders verplicht voor besloten ruimtes die als vluchtroutes dienen (een gang bijvoorbeeld).

Moet je de rookmelder(s) zelf gaan ophangen?

Of je een rookmelder zelf moet ophangen hangt af of jij de eigenaar van je woning bent. In het geval van een koopwoning zul je het zelf moeten doen. Huur je een woning? Dan is de verhuurder verantwoordelijk voor de installatie. Ook voor het vervangen van de batterijen. Dit mag je natuurlijk ook zelf als huurder doen, maar het is niet verplicht. Het is daarentegen wel verplicht om te melden aan de verhuurder wanneer de batterijen vervangen moeten worden.

Is dit niet heel veel gedoe allemaal?

Gelukkig gaan redelijke rookmelders al gauw 10 jaar mee. Je hoeft de rookmelders dus maar één keer in de tien jaar op te hangen. Het enige wat je daarna doet is de status van de batterijen in de gaten houden. Voor een paar tientjes heb je een enorme investering gedaan voor je eigen veiligheid en die van je omgeving. Het is even een kleine moeite voor iets wat van levensbelang is. Dus, heb jij al een rookmelder in huis?

[1] https://www.abus.com/nl/Advies/Brandbeveiliging/Doden-door-rook-de-cijfers

Call Now Button